Onze collega Willem-Jan vertelt

Werken bij Van Rhijn Bouw, hoe is dat nou écht? Collega’s aan het woord over hun bouwcarrière bij ons familiebedrijf.

Van Timmerman naar Uitvoerder

Timmerman is een prachtig beroep, een waar ambacht. Maar soms wil een mens meer, soms wil de timmerman meer. Dan ziet hij, bijvoorbeeld, een uitvoerder aan het werk en denkt hij: dat kan ik ook. Vraag maar aan onze collega Willem-Jan Buntjer, die alweer twaalf jaar als uitvoerder actief is.

“Ik ben nu mijn collega Johan de Zwart aan het assisteren”, zegt hij door de telefoon. “Die is 68 appartementen aan het bouwen in Offem-Zuid in Noordwijk. Mijn eigen project in De Zilk is net afgerond, 22 woningen en 40 appartementen. Over een paar weken starten we in Lisse met een appartementencomplex. Daarom heb ik nu even de tijd om collega’s te helpen.”

Niets komt vanzelf

Willem-Jan (48) werkt alweer 20 jaar bij ‘de firma’, zoals hij Van Rhijn Bouw consequent noemt. Hij kwam binnen als timmerman en maakte een aantal jaar later de stap naar voorman, om te beginnen bij kleinere opdrachten, zoals een uitbouw, met een leerling erbij. “Op een gegeven moment dacht ik: wat die uitvoerder doet, kan ik ook. Ik zag mezelf ook niet tot mijn 67ste aan het werk blijven als timmerman, door weer en wind. Maar die omslag gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag.”

Hij kreeg als voorman steeds grote klussen, volgde via Van Rhijn Bouw verschillende opleidingen en beklom zo geleidelijk aan de trap omhoog, tot de uitvoerder die hij nu is. “Niets komt vanzelf aanwaaien. Als je iets graag wilt, moet je zelf het initiatief nemen. Voor jezelf opkomen. Ik was ook zelf bijdehand genoeg om aan te geven dat ik graag hogerop wilde. En ik wist dat ik daarvoor moest studeren, dus dat heb ik gedaan.”

De sport

Als uitvoerder heeft hij de dagelijkse leiding bij een bouwproject. “Dus zorgen dat alle spullen op tijd zijn en dat iedereen z’n kunstje kan doen”, zegt hij nuchter. “Tegenwoordig zitten we vaak met twee uitvoerders op een project, omdat de werken steeds groter worden.

Als uitvoerder heeft Willem-Jan niet alleen de leiding bij nieuwbouwprojecten, maar ook bij transformaties van bestaande gebouwen en appartementen. Over de grootste uitdaging in zijn huidige rol hoeft hij niet lang na te denken. “Tegenwoordig om je spulletjes op tijd binnen te hebben… Dat is niet alleen mijn verantwoordelijkheid natuurlijk, maar de sport is steeds meer om het werk op tijd af te krijgen, alles veilig te laten verlopen en te zorgen voor een oplevering die helemaal naar wens is.”

Het geeft hem ook een kick om na een werkweek de vorderingen te zien. “‘Ze kunnen weer zien dat we geweest zijn’, zeg ik dan tegen de jongens. Bij mij staat bovendien voorop dat iedereen het ondertussen naar zijn zin heeft. Natuurlijk moet er hard gewerkt worden, maar zonder gezelligheid komt het met het project ook niet goed.”

Lekker op de bouwplaats lopen

Willem-Jan denkt zijn werk als uitvoerder nog lang met plezier te willen doen. “Ik zie mezelf geen projectleider worden. De hele week op kantoor, meerdere projecten. Nee, daar ben ik geen mannetje voor. Laat mij maar lekker op de bouwplaats lopen, daar voel ik me prettig bij. Een project tegelijkertijd is voor mij prima. Als uitvoerder ben ik helemaal in mijn element. En bij Van Rhijn Bouw zit ik heel goed op mijn plek!”

Onze collega Willem-Jan vertelt