Digitaal bouwen; het is niet meer weg te denken. Door alle gegevens van een bouwwerk vast te leggen in een 3D-informatiemodel (BIM) maken we die platte tekening tastbaar. We creëren een digitale tweeling van de woning of het gebouw. Ideaal!
Doordat we alle informatie van het bouwwerk in BIM stoppen, kunnen onze collega’s de kwaliteit van het uiteindelijke resultaat verbeteren. Zo maken we de kans op verschillende interpretaties kleiner en kunnen we ook faalkosten voorkomen. We bouwen dus eerst digitaal en daar kan je dan al echt doorheen lopen. Daarvoor maken we gebruik van virtual reality (VR). Je hebt VR ongetwijfeld al eens voorbij zien komen in de game industrie bijvoorbeeld, maar het heeft zijn weg natuurlijk ook naar de bouw gevonden. Want als je ergens alvast een kijkje wilt nemen, is het in je nog te bouwen nieuwbouwhuis.
“Als je ergens alvast een kijkje wilt nemen, is het in je nog te bouwen nieuwbouwhuis”
Rens, BIM specialist
Begin 2020 kreeg onze BIM afdeling vorm toen Menno de Jong startte als BIM regisseur. Hij zorgde ervoor dat het digitaal bouwen onze nieuwe werkwijze werd. Anno 2023 heeft hij er twee specialisten bij op de afdeling. Rens van Duijn en Leendert Harteveld modelleren en helpen alle collega’s met het eigen maken van deze digitale bouwstijl en rollen het VR uit bij onze kopers.
Voorheen moest je als koper van een nieuwbouwwoning over het nodige ruimtelijk inzicht beschikken om een goede inschatting te kunnen maken van waarschijnlijk je duurste aanschaf ooit. In de verkoopbrochures vond je platte technische tekeningen waarbij het tot de dag op vandaag nog steeds moeilijk indenken is hoe die ruimtes er in het echt uitzien. Hoe breed is nu mijn woonkamer en hoe hoog is het plafond? Vanaf een tekening is dat niet voor iedereen zomaar in te denken. Uitzonderingen met een technische achtergrond daargelaten. Het inbeelden is gewoon lastig. Met renders, digitale driedimensionale afbeeldingen, van de architect werd het al beter; klanten kregen al een beter beeld. Maar, hoe gaaf is het als je in die render kan lopen? Dat je nóg dichter bij de ruimtebeleving komt?
VR geeft daar antwoord op. Samen met de makelaar en kopersbegeleider ga je als klant in een virtuele wereld de woning in. Je ontmoet elkaar in het toekomstige huis, je beleeft met elkaar de ruimte en zo kan je ter plekke vragen stellen en het gesprek met elkaar voeren. Dat doe je trouwens gewoon vanaf de bank wanneer het jou uitkomt; je hoeft niet meer fysiek bij elkaar te komen. Je spreekt af in je woonkamer in spe en vanaf daar gaat het leven. Je kan zien wat een dakkapel doet met de indeling van de zolder. Twijfel je over een uitbouw? Of weet je niet aan welke kant je bank het beste uitkomt? Schuiven maar! Ben je er nog niet over uit of je van die ene kamer een kantoor maakt of een kinderkamer? Een washok of een kledingkast? Met één druk op de knop verandert de inrichting. Dat maakt het indelen van je nieuwe woning inzichtelijker en leuker!
Project De Witte Tulp in Hillegom had bij ons de primeur! De kopers van deze kelderdek woningen konden hun woning binnenstappen in VR. Omdat deze woningen split level zijn -een woonkamer, keuken en achter terras hoger dan de straat- zijn ze moeilijker visueel voor te stellen vanaf een plattegrond. In VR werd duidelijk hoe dat er straks precies uit komt te zien. In virtual reality zie je exact wat je krijgt. Dat verheldert en maakt keuzes maken voor meerwerk opties, bijvoorbeeld een uitbouw, en de uiteindelijke inrichting makkelijker.
“Door kopers in VR mee te nemen in hun nieuwe woning konden we direct vragen beantwoorden. Kopers vonden het een hele ervaring en we hoorden heel vaak: “Oh, zit dat zo!”
Leen, BIM specialist
Als we VR door vertalen naar de toekomst zien wij kopers voor ons die vanaf hun bank de woning doorgaan. Kopers die hun huis helemaal naar eigen inzicht en behoeften samenstellen. Zij maken zelf keuzes afgestemd op hun persoonlijke woonwensen. “Zie het maar als ‘on demand’ tv,” lacht Menno. “We bepalen zelf wat en wanneer we kijken. Zo zie ik het straks ook voor me met het kopen van een huis.”
“De consument van nu en de toekomst koopt anders. Dat vraagt om een andere aanpak en met VR geven we daar antwoord op. Een ontwikkeling waar wij zin in hebben!”
Menno, BIM regisseur