Van Rhijn Bouw omarmt de toekomst. En daarmee de innovaties die het niveau van onze bouwprojecten verder opschroeven en waarmee we ons werk efficiënter kunnen inrichten. Het Building Information Model (BIM) is zo’n nieuwe ontwikkeling, die ons nu al vooruithelpt en waaraan we nog veel meer plezier zullen beleven.
Het Building Information Model (BIM) is een 3D-informatiemodel voor het vastleggen van alle data voor het ontwerpen en bouwen van bouwprojecten. “Eigenlijk maken we een digitale tweeling van de daadwerkelijke oplevering”, legt onze BIM-regisseur, Menno de Jong, uit. “Met BIM kunnen we het bouwproces van ontwikkeling tot uitvoering digitaliseren en een gebouwontwerp virtueel opleveren, zodat we faalkosten voorkomen en de kwaliteit van de uiteindelijke resultaten verbeteren.”
Menno (42) werkt sinds maart 2020 – “Twee weken voordat we in lockdown gingen” – bij Van Rhijn Bouw. Met zijn achtergrond als projectleider en BIM-coördinator bij architectenbureaus is hij nu dé man voor het beleid en de uitvoering van BIM binnen onze organisatie. “En dat begint hier steeds meer vorm te krijgen. We hebben inmiddels ook twee eigen BIM-modelleurs, zodat we het modelleerwerk bij een aantal projecten zelf kunnen doen en niet hoeven over te laten aan externe specialisten.”
Toevallig zat Menno vanmorgen nog om de tafel met zijn collega’s van projectontwikkeling om te praten over de implementatie van BIM op hun afdeling. “Daar begint het eigenlijk allemaal. Elke afdeling heeft op een andere manier te maken met BIM, maar bij de ontwerpfase is de implementatie het moeilijkste; planvoorbereiders en ontwikkelaars werkten met tekeningen, maar nu moeten ze ineens een digitaal model aansturen. De basis van die tekeningen is nu dus het virtuele model. Dat is even omschakelen en wennen. En proactief blijven nadenken, zodat je constant een stap voorloopt op degene die het voor je uitwerkt.”
Elke afdeling heeft op een andere manier te maken met BIM
Menno legt uit dat BIM voorheen vooral een tool was voor de utiliteitsbouw, met name scholen en kantoorcomplexen. “Dan gaat het altijd om andere gebouwen, terwijl in de woningbouw sprake is van veel seriematige onderdelen. Daarom kwam het eerst niet zo terug in de woningbouw, maar nu zien we dat ook seriematigheid steeds meer wordt vertaald in 3D-modellen, vanwege de tendens dat kopers allemaal andere wensen hebben voor dezelfde soort woningen. En voor het online ‘samenstellen’ van een woning komen we uiteindelijk weer bij BIM terecht. De woningbouw gaat dan ook volop mee in deze ontwikkeling.”
BIM maakt het volgens Menno ook mogelijk om meer robotisering en prefabricage toe te passen. “Denk aan woningen onder ideale condities in de fabriek voorbereiden om die uiteindelijk op de bouw als een soort legosteentjes in elkaar te zetten. Dan hebben we het natuurlijk over een versnelling in het bouwproces. En BIM helpt ook om meer te sturen op duurzaamheid. Aan zo’n virtueel model zijn ook allerlei gegevens gekoppeld, zoals materiaalgebruik. Deze gegevens kunnen we meten op duurzaamheidsprestaties nog vóórdat we zijn begonnen met bouwen, zodat eventueel
passende maatregelen mogelijk zijn.”
Een model spreekt volgens Menno ook gewoon veel meer tot de verbeelding dan een tekening. “Dat merk ik overal, op alle afdelingen. Kijk alleen al naar de werkvoorbereiding, vlak voor de uitvoering. Het is niet meer nodig om allemaal tekeningen over elkaar heen te leggen om vast te stellen of bepaalde onderdelen elkaar raken terwijl dat niet de bedoeling is. Dat doet de software nu voor ons. Zo kunnen we in de bouw reduceren op faalkosten en staan we niet meer voor verrassingen!”
BIM is overal en onontkoombaar. Veel andere technologische ontwikkelingen in de bouw hangen ook samen met BIM, zoals Virtual Reality (VR) en Gaming. “Onze focus ligt momenteel op het beter visualiseren van het klanttraject. Dus hoe zorgen we ervoor dat onze opdrachtgevers, of kopers, meer beleving krijgen bij wat we aan ze leveren. Wat doet bijvoorbeeld een dakkapel of uitbouw met de woning? En wat kunnen ze allemaal met het meubilair doen? Vanaf een tekening komt dat niet tot leven, in een VR-omgeving wel. Hoe gaaf is het wanneer kopers al door hun eigen woning kunnen lopen, voordat de bouw überhaupt is begonnen? We zien dan ook dat de gamingindustrie steeds meer een rol speelt in de bouw.”
Menno legt uit dat Van Rhijn Bouw hard werkt om het fundament te verstevigen waarop voor zoveel mogelijk projecten een digitale omgeving kan ontstaan die de gewenste beleving mogelijk maakt. “In relatief korte tijd hebben we grote stappen gezet om BIM in onze organisatie door te voeren. Maar het is toch een andere werkwijze, tenslotte zijn we in de bouw al decennialang gewend aan het bouwen op basis van tekeningen.”
Aan Menno als BIM-regisseur de schone taak iedereen mee te krijgen met deze innoverende manier van werken. “Het is een andere werkwijze, waar mensen natuurlijk aan moeten wennen. De grip die ze hadden, met hun vertrouwde manier van werken, verliezen ze in eerste instantie. Daarom is het belangrijk dat iedereen vertrouwd raakt met deze nieuwe manier van werken. En om vertrouwd te raken met BIM, moet deze werkwijze echt gemeengoed zijn. Eigenlijk moeten we het niet eens meer over BIM hebben, omdat het geen nieuwe werkwijze is, maar dé werkwijze.”