Onze collega Harry vertelt

Werken bij Van Rhijn Bouw, hoe is dat nou écht? Collega’s aan het woord over hun bouwcarrière bij ons familiebedrijf.

Van Uitvoerder naar Kwaliteitsmedewerker

Op de dag dat Harry Dijkman 25 jaar in dienst was bij Van Rhijn Bouw, kwamen twee directieleden op zijn werklocatie langs met een heerlijke taart. Daar hoorde koffie bij en gaandeweg ontstond een fijn gesprek over het onderwerp service en garantie en kwaliteit én de toekomstplannen van Van Rhijn Bouw. Wilde Harry daar iets in betekenen? Daar moest hij even over nadenken.

Na enkele goede gesprekken besloot Harry op het voorstel in te gaan. Zo begon hij vorig jaar na de bouwvak aan zijn nieuwe functie als garantie- en servicemedewerker én kwaliteitsmedewerker. “De afwisseling in deze baan bevalt me het meeste”, concludeert Harry, na bijna een jaar in zijn nieuwe rol. “En om eerlijk te zijn kan ik mijn kennis en ervaring goed gebruiken.”

“Het wordt steeds meer eigen”

In het begin zag hij wel op tegen het computerwerk. “Ik ben 61 jaar en werk al 44 jaar in de bouw. Eerst als timmerman, daarna als uitvoerder. In de bouwkeet heeft de computer pas een jaar of tien geleden echt zijn intrede gedaan. En op een hele andere manier dan op kantoor. Dus daar zag ik enorm tegenop, maar ik ben supergoed geholpen door mijn collega Jeanet. Inmiddels ben ik
aardig thuis in het systeem waarmee we werken. Het wordt allemaal steeds meer ‘eigen’ en ik blijf bijleren.”

In zijn nieuwe functie is Harry deels op kantoor en deels op de bouwplaats te vinden. “Als uitvoerder was ik vooral bezig met de organisatie en planning van het werk. Als kwaliteitsmedewerker let ik niet op wie er aan het werk is, maar op hoe het wordt gemaakt. Weet je wat het is, de uitvoerders van tegenwoordig hebben het zo onnoemelijk druk, en zo ver ik kan, help ik ze om de kwaliteit te leveren waar we als bedrijf voor gaan. Jeanet en ik proberen onze projectleiders en uitvoerders daarin zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Er wordt goed geluisterd naar wat mensen willen.

“Geen ambtelijke toestanden hier”

Als service- en garantiemedewerkers coördineren Harry en Jeanet alle servicemeldingen – in het digitale portaal – van huiseigenaren. “Wij moeten inschatten wat er aan de hand is en wie verantwoordelijk is voor het oplossen van de melding. De lijnen zijn dan kort, net zoals tussen de collega’s binnen Van Rhijn Bouw. De interne samenwerking heb ik altijd als heel positief ervaren. Geen ambtelijke toestanden hier. Ook niet in de wisselwerking tussen werkgever en werknemer.”

Met die wisselwerking doelt Harry onder andere op de ontwikkelmogelijkheden binnen ons bedrijf. “Er wordt goed geluisterd naar wat mensen willen. Natuurlijk kunnen niet alle wensen worden ingewilligd, laten we wel realistisch blijven. Maar als je bepaalde ambities hebt, kun je die altijd op tafel leggen. Bij Van Rhijn Bouw is alles bespreekbaar!”

Onze collega Harry vertelt