Van Rhijn Bouw bouwt Galileo Reference Centre

In samenwerking met onder andere de Architekten Cie uit Amsterdam wonnen wij recentelijk de aanbesteding voor de bouw van het Galileo Reference Centre op het Noordwijkse Space Business Park.

Uitkomst van aanbesteding

Dat is de uitkomst van de aanbestedingsprocedure die onder regie van het Rijksvastgoedbedrijf is voorbereid en doorlopen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarmee heeft een regionale bouwer de realisatie van een internationaal prestigieuze opdracht op zak. Op donderdag 7 juli is de bouwer voorgesteld aan ministerie van Infrastructuur en Milieu en het European Global Navigation Satellite System Agency.

Onderdeel van Europees satellietnavigatiesysteem

In opdracht van het ministerie voert het Netherlands Space Office de realisatie van het Centrum uit. Het is onderdeel van het ambitieuze Europese satellietnavigatiesysteem Galileo en is het enige in zijn soort in Europa. Het centrum wordt gebouwd op het Space Business Park, nabij de rotonde aan de Zwarteweg.

Twee bouwlagen

Het gaat om een gebouw van ca. 1500 m2 in twee bouwlagen uitgevoerd. Met kantoorruimte, ondersteunende voorzieningen en verschillende computerruimtes. Op het dak ruimte voor de antennes. Het centrum is een plek die helemaal is toegerust om de data-stromen afkomstig van de Europese Galileo-satellieten te verwerken en te analyseren. Wat weer leidt tot allerhande mogelijkheden, toepassingen en werkzaamheden, te denken valt aan ‘smart farming’.

Lokale versterking van ruimtevaartgemeente Noordwijk en Space NL

De aanvraag voor de bouwvergunning is bij de gemeente Noordwijk ingediend. De afhandeling ervan wordt begin september verwacht. Oplevering staat gepland voor 1 juni 2017 op te leveren. Gemeente Noordwijk is blij met de komst van het centrum op het Space Business Park. Het is een versterking van Nederland als ruimtevaartland: Space NL.

Duurzaam

Samen met onder andere de Architekte Cie. hebben wij gezocht naar duurzame, slimme oplossingen voor het Galileo Reference Centre. Onderstaand wat duurzaamheidsfeitjes:

  • Uniek door zijn circulaire en duurzame ontwerp
  • Een afvalvrij en veerkrachtig gebouw waarbij de gebruikte materialen zijn gekozen op toekomstig hergebruik
  • Hout als meest gebruikte materiaal: hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van overgedimensioneerde samengestelde, geprefabriceerde, vurenhouten elementen
  • Het gebouw is energiebewust door een reeks van slimme maatregelen, waaronder het hergebruik van warmte gegenereerd door de computerservers ten behoeve van de energievoorziening, zal het 35% meer energiezuinig zijn dan door het huidige bouwbesluit geëist

Van Rhijn Bouw bouwt Galileo Reference Centre